“Don’t be afraid of death. Be afraid of an unlived life. You don’t have to live forever, you just have to LIVE!”

Leven in het hier en nu. Ik heb mij een hele poos afgevraagd waarom ik na alles wat ik heb meegemaakt met mijn ziekte, ik minder angst heb dan voor mijn borstkanker. Ik kon dat niet echt duiden. Ik zou toch meer angst moeten hebben?

Maar doordat ik oog in oog met de dood kwam te staan, verdwenen alle andere angsten als sneeuw voor de zon. En toen ik besloot niet mijn ogen ervoor weg te draaien, maar mijn angst voor de dood te blijven aankijken gebeurde er iets heel wonderlijks. Ook deze angst verdween en er ontstond een rust, vertrouwen en overgave die ik nooit eerder had meegemaakt.

Verdragen van je angsten

Vroeger had ik veel angst voor het onbekende. En dat is precies wat angst is. Angst om niet te kunnen verdragen wat je in je leven tegenkomt. Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest.

Als je het gevoel hebt te kunnen verdragen wat je overkomt ben je minder bang. Je hebt geen invloed of controle op wat je overkomt. Maar ben je in staat om deze controle los te laten, de angst aan te kijken en door die grens van pijn en angst heen te gaan, dan ben je vrij.

Je kunt niet altijd de omstandigheden veranderen, maar wel je eigen positie ten opzichte daarvan. Hoe je je voelt bij alles wat je overkomt en wie je ontmoet is een kwestie van hoe je daar tegenover staat. Juist door wat ik heb meegemaakt heb ik meer vertrouwen gekregen in mijn eigen vermogen om aan te kunnen wat er gebeurt en heb ik veel minder angst.

Leven in het moment zorgt voor minder angstgevoelens

Angst is gericht op de toekomst. Het leeft niet in het hier en nu. Je bent bang voor iets dat mogelijk zou kunnen gebeuren. Hoe meer je leert leven in het hier en nu, hoe minder angst je zult ervaren.

Heb jij soms gevoelens van angst? Tijdens Holistische Coaching kunnen we samen jouw angsten onderzoeken en deze bij de oorzaak aanpakken. Zodat jij krachtiger in het leven gaat staan en voluit kunt leven.

Meer weten? Kijk eens op bij mijn aanbod 

Liefs,

leef-in-het-hier-en-nu.

Pin It on Pinterest