Toen ik tien jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, voelde het alsof de grond onder mijn voeten wegzakte. Alles ging in een sneltreinvaart; de ene afspraak volgde de andere op, en voor mijn gevoel werden alle beslissingen voor mij genomen. Er werd mij verteld dat ik de hele ‘riedel’ moest doorlopen: chemotherapie, een operatie waarbij mijn borst verwijderd zou worden, en daarna bestraling. Ik was overweldigd door de hoeveelheid informatie, de keuzes die ik moest maken, en de impact op mijn lichaam en leven.

Maar op een bepaald moment besefte ik dat ik wél een keuze had. Het voelde niet zo, omdat het kankerproces zoveel van je vraagt, maar ik ontdekte dat ik zelf de regie kon pakken over hoe ik dit traject wilde doorlopen. Dit was voor mij een keerpunt in mijn herstel. In deze blog deel ik mijn ervaringen en praktische tips over hoe jij je eigen keuzes kunt maken, zelfs wanneer het voelt alsof je wordt geleefd.

Second Opinion aanvragen

Bij mijn eerste consult werd mij verteld dat ik een borstamputatie zou moeten ondergaan. Dit vooruitzicht voelde beangstigend en ingrijpend, zeker omdat ik tijdens de chemotherapie veel was afgevallen. Er was nauwelijks vetweefsel om een reconstructie te doen, wat normaal vaak uit je dijbeen of bil wordt gehaald. Ik besloot om een second opinion te vragen in het Alexander Monro Ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in borstkanker. Ze verwezen me uiteindelijk door naar het Antoni van Leeuwenhoek, waar een nieuwe evaluatie werd gedaan. Dankzij de positieve werking van de chemotherapie hoefde ik uiteindelijk geen borstamputatie te ondergaan, maar kon ik kiezen voor een borstbesparende operatie.

Dit was een keuze die ik zelf maakte. Het gaf me rust en vertrouwen dat ik het heft in eigen handen kon nemen, zelfs binnen de medische wereld. Jij hebt ook deze mogelijkheid. Stel vragen, vraag een second opinion en neem de tijd om je opties te verkennen.

Luister naar Je Lichaam

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is om altijd naar je lichaam te luisteren. Tijdens de chemotherapie voelde ik bijvoorbeeld regelmatig steken in mijn borst, wat voor mij een bevestiging was dat de behandeling werkte. Ik vertrouwde erop dat mijn lichaam me signalen gaf en dat hielp me om door te gaan.

Jij kent je lichaam het beste. Hoe reageert het op behandelingen? Wat voelt goed? Door bewust te luisteren naar de signalen van je lichaam, kun je betere beslissingen nemen. Of dat nu betekent dat je doorgaat met chemotherapie of kiest voor een alternatieve behandeling – het gaat om wat voor jou het beste voelt.

Vertrouw op Je Intuïtie

In het begin vond ik het moeilijk om op mijn intuïtie te vertrouwen. De artsen hadden kennis en ervaring, dus ik volgde hun advies. Maar naarmate het proces vorderde, begon ik meer te luisteren naar mijn eigen gevoel. Ik wist wat goed voor mij was en maakte keuzes op basis van die innerlijke stem.

Jij hebt ook die intuïtie. Als iets niet goed voelt, spreek het uit. Het is jouw lichaam en jouw leven. Of het nu gaat om het kiezen van een behandeling of het stoppen met bepaalde medicijnen, luister naar wat jouw gevoel je vertelt. Niemand anders kan dat voor je doen.

Zoek naar Aanvullende Ondersteuning

Naast de medische behandelingen heb ik veel gehad aan aanvullende ondersteuning. Tijdens mijn kankerproces zocht ik naar manieren om mezelf zowel fysiek als emotioneel te ondersteunen. Ik leerde hoe belangrijk het was om mijn emoties, gedachten en energie te balanceren om mijn lichaam te helpen genezen. Dit gaf me meer rust en vertrouwen in mijn proces.

Holistische begeleiding, zoals mindfulness en lichaamsgerichte therapie, kan je helpen om je sterker te voelen. Deze vormen van ondersteuning zorgen ervoor dat je niet alleen op fysiek vlak, maar ook mentaal en emotioneel, krachtiger in je proces staat.

Durf van Koers te Veranderen

Tijdens mijn behandeling heb ik geleerd dat je altijd van koers kunt veranderen. Wat in het begin juist voelt, kan na verloop van tijd veranderen. Zo koos ik er bijvoorbeeld voor om mijn chemotherapie te verlengen om de borstbesparende operatie mogelijk te maken. Hoewel dit mijn behandeltraject verlengde, voelde het voor mij als de juiste keuze.

Jij hebt ook het recht om van koers te veranderen. Of je nu besluit om je behandeling aan te passen, te stoppen met werken of een andere vorm van ondersteuning te zoeken, het is jouw traject. Wees niet bang om nieuwe keuzes te maken als dat beter voor je voelt.

Maak Keuzes die Rust Geven

Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is dat je altijd moet kiezen voor wat jou rust geeft. Als je voelt dat een bepaalde behandeling niet goed voor je is, kan dat veel energie kosten. Stress en weerstand werken tegen je herstelproces. Maar als je een keuze maakt waar je volledig achter staat, kan dat juist kracht geven. Voor mij voelde de chemotherapie, hoe zwaar ook, als een noodzakelijke stap. Ik vertrouwde erop dat het mijn lichaam hielp om te genezen, en dat gaf me rust.

Wat voor jou ook goed voelt – of dat nu alles volgen is wat de artsen zeggen, of juist een alternatieve route kiezen – zorg dat je erachter staat. Die rust in jezelf zal je helpen om het proces beter door te komen.

Conclusie: Jij Hebt Altijd een Keuze

Het kan voelen alsof kanker alles van je overneemt, maar je hebt altijd de mogelijkheid om keuzes te maken. Door in contact te blijven met jezelf, vragen te stellen en je intuïtie te volgen, kun je de regie over je lichaam en je behandeling terugnemen. Deze keuzes, hoe klein ook, geven je kracht, moed en zelfvertrouwen om dit proces op jouw manier te doorstaan.

Holistische begeleiding 

Als je meer wilt weten of behoefte hebt aan holistische ondersteuning, neem dan zeker  een kijkje bij mijn Holistische Traject. Hier vind je informatie over de holistische begeleiding die ik aanbied tijdens of na een kankerproces. Je staat er niet alleen voor, en het is absoluut oké om voor jezelf te kiezen.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan bij de rest van mijn blogs. Hier vind je meer tips en informatie over een holistische leefstijl. 

Luister hier naar mijn podcast Leef.Hier.Nu

In deze podcast deel ik mijn persoonlijke ervaring met kanker, praktische oefeningen en waardevolle inzichten over holistisch leven, zelfheling en de connectie tussen lichaam en geest. Of je nu zelf in een kankertraject zit, aan het herstellen bent, of op zoek bent naar meer balans en bewustzijn in je leven, hier vind je inspiratie om volledig in het hier en nu te zijn.

Pin It on Pinterest